KNX/EIB

Introduktion till Styrsystem

Ett styrsystem är en lösning för att låta flera av husets funktioner agera eller interagera tillsammans. Du kan t ex dela in ditt hem i olika ¨ljusscener¨, låt säga att dit vardagsrum ges 4 ljusscener. I varje scen kan flera lampor ingå samt ex markis/persienn, filmduk… Varje ljusscen kan ställas in till exempelvis ¨filmkväll¨, ¨mys¨, ¨fest¨ eller ¨vardag¨ som kan sparas med en enkel knapptryckning och lika enkelt återskapas. Alla dessa funktioner kan du själv välja och det är nästan bara fantasin som sätter stopp på vad som kan kontrolleras eller automatiseras med hjälp av ett styrsystem.
Idag kan det mesta i huset integreras såsom värme, kyla, ventilation, solskydd och larm vilket ger funktionalitet, komfort och mindre energikostnader.

Fördelar med Styrsystem

Ett styrsystem i huset kan underlätta vardagen avsevärt, t ex behöver du inte oroa dig för annars vanliga säkerhetsrisker; ¨Glömde jag stänga av spisen? Ugnen? Strykjärnet? ¨ En enkel knapptryckning innan man lämnar huset stillar oron (detta kan även göras via din telefonen).
Förutom säkerhetsaspekten kan ett styrsystem höja komforten i markant. En enda knapptryckning kan starta en sekvens; lampor dimras ner, gardiner dras igen och hemmabiosystemet startar automatiskt.
Detta är inte bara något som get huset en ”wow” känsla utan också bidrar till att energiförbrukningen går ner, eftersom mycket av sparfunktionerna kan automatiseras. Att släcka ner alla lampor och apparater på ett givet klockslag,via timer eller en knapptryckning, är enkelt att göra med ett bra styrsystem.

Vad är KNX?

Världens första öppna standard för Hem och Fastighetsautomation. En royaltyfri och plattformsoberoende standard för hem och fastighetsautomation med över 200 tillverkare.
KNX en fältbussteknologi för alla användningsområden inom Hem och Fastighetsautomation. Standarden är grundad på 20 års marknadserfarenhet från sina föregångare EIB, EHS och Batibus. Dessa systems olika funktioner har integreras i den gemensamma KNX-tekniken. KNX är framtaget för att erhålla kostnadseffektiva och lämpliga lösningar för alla typer av fastigheter och användningsområden.

Varför KNX?

Det finns många anledningar till varför man ska välja KNX som sitt styrsystem. De senaste åren har KNX godkänts som standard i många delar av världen. Europa, USA och senast Kina har redan accepterat KNX som standard i styrsystem. På grund av detta är alla komponenter som produceras från olika tillverkare garanterade att fungera i system med varandra. Detta kontrolleras regelbundet i neutrala laboratorier av ett oberoende företag: European Installation Bus Association i Bryssel.
Speciell KNX certifiering krävs av tillverkare och installatörer som försäkrar en hög nivå av produktions- och kvalitetskontroll av de produkter som produceras och installeras.Med över 200 olika tillverkare säkerställs forskning, utveckling och framtida tillgång av komponenter.
KNX kan användas för alla tänkbara funktioner/applikationer i hem och fastigheter som innefattar allt inom belysning, jalusistyrning, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vatten, energistyrning, mätning samt hushållsapparater och multimedia etc. Det är även enkelt att installera KNX i befintliga byggnader samt nybyggen, stora som små hus eller företagsfastigheter. Allt detta plus mycket mer gör KNX till världens enda och mest anpassningsbara styrsystem.

KNX Funktioner

Världsomspännande standard – Genom en internationell standard är KNX även framtidsgaranterad. KNX har blivit godkänd som: Internationell standard ISO/IEC 14543-3, Europeisk Standard EN 50090, EN 13321-1 & EN1332-2, Kinesisk Standard GB/Z 20965, USA Standard ANSI/ASHRAE 135.

Öppet system – KNX är är standard och över 200 företag arbetar med det. Du kan få ett enormt och brett sortiment av val på designen på komponenterna.

Flexibilitet – KNX stödjer ett flertal kommunikationsmedium, såsom Par-tvinnad tråd, Power Line, Radiofrekvens, IP/Ethernet. Det kan installeras i både nya som existerande byggnader. På grund av detta kan KNX installationer enkelt påbyggas och anpassas efter nya behov.

Hållbarhet – Trots att KNX har funnits på marknaden i över 20 år, kan produkter från den första generationen fortfarande integreras i dagens system. De är fortfarande fullt fungerande.

Hög kvalité och Certifiering – KNX står för högt kvalitativa produkter: KNX Association kräver en hög grad av produktions och kvalitetskontroll genom alla stadier i produktens livscykel. Därför måste tillverkare av KNX produkter vara speciellt certifierade. Även produkterna måste klara testen i KNX laboratorier.

Låg energiförbrukning – Det är en konstant höjning i priser på olja och energi. Men detta erbjuder möjlighet för automatisering. Genom att justera parametrarna korrekt för värme, ljus, ventilation osv, och kommunikationen emellan dem, kan du dra ner energiförbrukningen markant.

Fastighetskontroll – Alla apparater kan förbindas i ett nätverk och integreras i KNX-systemet. Aktuatorer styr alla apparater, strömsensorer registrerar driftstatus, vattensensorer registrerar läkage och rapporterar dem.

Många möjliga användningsområden – KNX kan användas för alla möjliga funktioner / användningsområden i hus eller byggnadskontroll, från belysning, jalusistyrning till säkerhet, värme, ventilation, vattenkontroll, energistyrning och mycket mer.

Energi/Miljö – Människor i västvärlden och andra världsdelar gör som bekant av med för mycket energi för tillfället. Detta tar på naturresurserna och påverkar både djur och natur samt i slutändan oss människor med. KNX är en del av lösningen till detta problem. Genom att automatisera energiförbrukningen så att den är bara är igång när man är närvarande och använder byggnaden gör att man sparar mycket energi. Ett exempel på detta är att man kan göra ett KNX system som:

Tänder och släcker sig automatiskt beroende på om det är ljust utomhus eller inte.

En knapp som stänger av alla apparater när du lämnar huset.

Värmesensorer som styr ventilation och värmereglering i byggnaden.

Strömtillförsel till apparater bara när du använder dem.

Stänga eller sätta på delar av husets teknik över internet

Estetiskt tilltalande- ¨knapparna¨ på väggen tar mindre plats och blir mer diskreta.

Vänligen kontakta oss om du har några frågor om vad KNX kan göra för ditt hem!

Källor:
KNX – Nya generationens installationssystem knyter ihop allt – EIO:s Teledagar 2009 Mats Karlberg
http://www.eib.se/
www.knx.org